» Prässäys       » ID-kortti

Brodeeraus

Brodeeraus on ompelemalla tehty kirjailu, lukkotikkinen ommelkuvio. Sitä käytetään erityisesti hatuissa ja pipoissa, kuten myös paidoissa ja muissa vaatteissa. Myös pyyhkeisiin ja laukkuihin voidaan brodeerata. Se voi olla yhdistyksen tai yrityksen nimi, logo tai mikä tahansa kuvio. Periaatteessa mitä tahansa sellaista, jolla halutaan tulla esiin ja erottua muista.
Brodeeraus antaa tuotteelle ylellisyyttä paremmin kuin esimerkiksi painamalla tehty. Arvokkuutta antavana sitä käytetään erityisesti tavaramerkkien ja yrityslogojen esiintuomiseen.

Miksi sitä käytetään?

Brodeeraus on erittäin kestävä ja antaa vaatteelle viimeistellyn ilmeen. Hyvin suunniteltu koristetikkaus on näyttävä ja se huomataan helposti 3D ominaisuutensa tähden. Brodeeraus kestää pitkäikäistä käyttöä ja useita pesukertoja ilman värien haalistumista. Se ei rajoita vaatteiden normaalia pesua.

Heijastava merkintä

Brodeeraus voidaan tehdä myös heijastavalla langalla, sekä tekstejä että logoja.

Soveltuvuus

Brodeeraus voidaan tehdä
suoraan vaatteeseen, tai
irtomerkkiin, joka kiinnitetään vaatteeseen usein ompelemalla.

Brodeerauskone tarpeen mukaan

Brodeerauskoneita rakennetaan kahdella eri periaatteella
tasokoneita ja
vapaavarsikoneita.
Yksinkertaisimmissa koneissa on vain yksi neula, johon lanka vaihdetaan käsin. Teollisuuskoneissa neuloja on tyypillisesti 12 kpl ja värejä saadaan "samalla työrupeamalla" 12 erilaista. Langanvaihtokin on automaattista. Huippunopeissa teollisuuskoneissa voi olla jopa 50 neulaa.
Koneisiin oleellisesti kuuluvat ohjelmat ovat valmistajakohtaisia. Niiden avulla tehdään asiakkaan antaman kuvan avulla brodeerausohjelma. Hienosäätöä voidaan tehdä tietokoneen avulla.

Brodeerauskehys

Brodeerattava paita pingotetaan brodeerauskehykseen (brodeerausraami), joita on erilaisia mm paidoille, hatuille ja sukille. Niiden mitat voivat vaihdella 5x5 mm pikkuraameista aina 50x50 cm kokoisiin brodeerausraameihin.

Brodeerauslanka

Brodeerauksessa käytetään yleisimmin 100-prosenttista viskoosia tai polyesteriä niiden hyvien teknisten ominaisuuksiensa vuoksi. Materiaalit ovat kiiltäviä, kestäviä, ja myös värinkesto on hyvä. Polyesteri kestää paremmin mekaanisia rasituksia kuten pesua. Brodeeraustyön kannalta tärkeitä ovat myös langan käyttäytyminen brodeerauskoneessa. Myös erikoislankoja on tarjolla.
Langan paksuus vaikuttaa brodeerauksen nopeuteen, millä on vaikutusta suurissa sarjoissa.

Brodeerausneula

Brodeerausneulan valinta vaikuttaa voimakkaasti sekä työnopeuteen että lopputuloksen laatuun. Neuloksille yleinen on pallokärkineula, teräväkärkinen kangaskärkineula sopii kudotuille kankaille. Nahkatuotteiden brodeerauksessa leikkaavakärkinen neula voi olla paikallaan. Keskipitkän kärjen järjestelmät ovat sopivia pehmeille materiaaleille.
Kromineulat ovat yleisimpiä, mutta myös titaania käytetään sen lämpöominaisuuksien vuoksi.

Toteutus

Brodeerauksen suunnittelussa tarvitaan ammattitaitoisen työntekijän kokemusta ja varsin usein myös kokeita, sillä erilaiset pohjamateriaali & lanka & neula & kuvio -yhdistelmät tekevät työstä haastavan.
Brodeerattava kuvio kannattaa joskus hienosäätää brodeeraukselle sopivaksi. Detaljirikkaasta pienestä kuviosta voi tulla epäselvä ohuiden viivojen hukkuessa pohjaväriin.

Kuvan käsittely

Brodeerauksen lähtökohtana voi olla graafinen kuva, valokuva tai skannaus. Sekä bittikarttakuvat, että vektorigrafiikka sopivat brodeeraukseen. Grafiikkaohjelmien yleisimmät formaatit, kuten bmp, gif, jpg, png, tif ovat yleensä tuettuja, joidenka lisäksi löytyy muitakin. Mitä tarkempi ("suurempi") kuva on, sen helpompaa on tehdä sen avulla lopullinen ohjelma.
Brodeerausohjelmassa digitoidaan kuva tietokoneelle joko manuaalisesti tai ohjelman oman automatiikan avulla. Tämän jälkeen ihminen kirjontajärjestyksen ja määrittelee värit sekä tikit. Parhaissa koneissa valokuva muuttuu automaattisesti brodeerausohjelmaksi ja ihmisen tehtäväksi jää tietokoneen avulla tapahtuva hienosäätö.

Ammattitaitoa ja kokemusta vaativia seikkoja

Brodeeraus on pitkälti kokemusperäinen taito, sillä alan opetusta ja oppaita on tarjolla rajallisesti - ainakin suomenkielellä. Lisäksi koneet ja ohjelmat poikkeavat toisistaan paljonkin.
Tikkauksessa käytetään reunoilla ja kuvion keskellä erilaisia tikkejä; reunatikkaus tehdään aina viimeiseksi. Täyttötikkejä on tarjolla useita, mutta niitä voi myös suunnitella itse.
Tekstejä varten ohjelmista löytyy valmiita fonttikirjastoja, joista voi valita "yleistekstin". Yksittäisiä fontteja voi myös hienosäätää tarpeen mukaan.
Jokaisessa brodeerausosassa valitaan tikin vaihteluväli, pituus ja myös tiheys. Sopiva tikin pituus on usein muutaman millin luokkaa. Myös langan paksuus tulee huomioida.
Joskus brodeerauksen alle joudutaan tekemään pohjatikki, jotta lopputuotteen väri ei näkyisi lopullisen brodeerauksen lävitse. Myös ohuet materiaalit saattavat vaatia pohjatikin.
Tikkauksen suunta vaikuttaa lopputuloksen ulkonäköön ja brodeerauksen eri osissa se voi olla harkiten erilainen. Tikkaus voi myös mukailla kuviota, seurata esimerkiksi ympyrän kaarta.
Langan katkaisu, joka vie aina aikaa, voidaan usein välttää juoksutikkien avulla ja se katoaa myöhemmin brodeerattavien osien alle.
Pohjamateriaali asettaa joskus haasteen brodeeraukselle. Tällaisia ovat mm pitsit, tiheät kudonnat ja pohjakankaan omat sidokset. Tällöin brodeeraus voidaan tehdä irtomerkkinä erilliselle kankaanpalalle, joka ommellaan lopputuotteeseen.
Brodeerauksen alla käytetään usein tukikangasta, joka repäistään tai leikataan myöhemmin pois. Myös liimautuvia tukikankaita käytetään. Fleecetuotteiden brodeerauksessa voidaan käyttää vesiliukoista kalvoa, jonka jäänteetkin lähtevät pois höyryttämällä.
Brodeerauksen lopuksi siivotaan pois hyppytikit, langanpäät ja tukikangas. Viimeistely höyryharjalla.
Laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi käytämme kuhunkin tuotteeseen sopivaa lisälaitetta. Hihojen ja housunlahkeiden brodeeraus tapahtuu putkikehyssettiä käyttäen. Paksut materiaalit saadaan pysymään sileinä tasokehyksen avulla. Lippiksiä varten on oma "telineensä". Ja paljon muuta.
Tarjolla on enimmillään 12 eri väriä, millä ei sinällään ole vaikutusta hintaan, sillä koneessamme on automaattinen värinvaihto ja neulojen langoitus. Voimme ohjelmoida koneeseemme useita eri brodeerauskuvioita ja kymmeniä fontteja, joten samassa erässä voi olla useita erilaisia brodeerauksia. Vaikkapa pyyhkeet kaikille perheenjäsenille omilla nimikirjaimillaan.

Brodeeraus sopii myös yksittäistuotteisiin

Brodeeraus sinällään ei edellytä sarjaa, vaan se voidaan tehdä vain yhteen tuotteeseen. Lopullinen hinta muodostuu tikkimäärän (jopa 3.000 kpl) ja kappalemäärän mukaan.
Kokenut brodeerauksen tekijä tuottaa laatujälkeä tehokkaasti!

Prässäys

Tekstiilien prässäys on menetelmä jossa teksti tai logo tulostetaan lämpösiirrettäväksi merkiksi, joka siirretään tuotteeseen kovan paineen ja lämmön avulla. Tekstiilien prässäys sopii erinomaisesti työasuihin ja t-paitoihin.
Prässäys on edullisin merkkausmenetelmä. Hintaan vaikuttaa muun muassa logon pinta-ala.
Silkkipainatus sopii suuriin eriin ja etenkin t-paitojen silkkipainatus on yleistä. Silkkipainannassa voidaan käyttää useita eri värejä, myös neliväripainatukset onnistuvat.
Silkkipainettu t-paita on vain yksi esimerkki; silkkipainatus on joustava menetelmä joka sopii käytettäväksi lähes kaikissa tekstiilituotteissa. Esimerkiksi huppareissa.
Hinta riippuu värien ja tuotteiden määrästä.

Henkilökortti

Meiltä saat myös lakisääteiset ID kortit sekä tarvittavat henkilö, jäsen ja vip-kortit. Lisäksi korttipidikkeet ja kaulanauhat merkattuna.
SELOSELLA - LAPPEENRANTA - Ratakatu 33 - info@selosella.fi - 050 562 7010